Najlepsze restauracje w Łodzi

Lubisz dobrze zjeść? A jesteś akurat w Łodzi? Dobrze się składa, bo w Łodzi nie tylko możesz dobrze zabalować, możesz również zjeść doskonale jedzenie w restauracjach z najwyższej półki.

Oto nasze propozycje na najlepsze restauracje w łodzi naszym zdaniem:

AFFOGATO COFFEE & RESTAURANT (Piotrkowska 90) – najlepszy lokal na romantyczny wieczór, lokal znajduje się w ścisłym centrum miasta, w zabytkowej kamienicy, to niezwykłe połączenie najlepszego jedzenia w restauracji z kawiarnią, gdzie istotną rolę odgrywa sztuka parzenia idealnej kawy.

CUD MIÓD (Aleja Włókniarzy 151) – restauracja z kuchnią polska, gdzie można skosztować: dań przyrządzanych według dawnych staropolskich receptur to smakowite: żury, barszcze, własnego wyrobu pierogi, pyzy, kołduny, swojski chleb i domowego wypieku ciasta, duży wybór mięs z drobiu, wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny czy dziczyzny, bogactwo ryb i innych specjałów.

DELIGHT RESTAURANT (Manufaktura)

DELIGHT.RESTAURANT

DWÓR GIEMZÓW – hotel i restauracja w zabytkowym dworku, otoczonym starym parkiem

dwor-giemzow

LE LOFT CAFE RESTAURANT (Tymienieckiego 20) – przytulna i nastrojowa restauracja, której wnętrze inspirowane jest wyglądem łódzkich loftów, ściany wykonane są z charakterystycznej czerwonej cegły, a na nich wiszą zdjęcia Łodzi lat 40 oraz prace młodych łódzkich artystów. Można zjeść tu pyszne śniadanie (4 rodzaje: omlet na słodko i słono, jajecznica, twarożek, croissanty), danie główne (mięsa, ryby, makarony, sałatki itp.) oraz kilka rodzajów kaw, kilkanaście rodzajów piwa – regionalnych polskich i zagranicznych

POLKA (Ogrodowa 19a – Manufaktura, poziom 0, Rynek) – restauracja słynąca z tradycyjnych, dań kuchni polskiej i regionalnej, połączonych z odrobiną fantazji Magdy Gessler oraz pięknych wnętrz. Na uwagę zasługuje: śledź pod pierzynką, tatar, polędwiczki ze śliwkami, stek z polędwicy wołowej, bigos staropolski podany w chlebie, sandacz w sosie winno-śmietanowy.

polka_łódź

RESTAURACJA ANATEWKA (6 Sierpnia 2/4) – jedna za najbardziej znanych i ciekawych łódzkich restauracji, gdzie króluje kuchnia żydowska, do tego miła obsługa, rewelacyjny wystrój.

anatewka

RESTAURACJA GĘSI PUCH (Profesora Bohdana Stefanowskiego 17) – restauracja zachwyca wykwintną kuchnią, niesamowitym wnętrzem i przyjazną atmosferą.

gesi-puch

RESTAURACJA REVELO (Wigury 4/6) – bardzo eleganckie wnętrza w stylu secesyjnej Łodzi, jedzenie bardzo dobre, a w szczególności: przystawki (tatar w postaci kulek, pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli, śledź na grzance, carpaccio z polędwicy wołowej), zupy (krem z porów, rosół grzybowy, zupa z dzikiego czosnku z krewetkami), dania główne (polędwiczka w sosie musztardowym, pieczona kaczka, królik duszony w śmietanie i białym winie, karmolada cielęca w sosie z żubrówki, filet z perliczki z masłem truflowym), makarony (pasta z kurkami, tagliatelle zielone ze smażoną cukinią, porem, krewetkami i świeżą bazylią, czerwone z chorizo, grzybami i pomidorem).

revelo

RESTAURACJA U KRETSCHMERA (Kopernika 64 – Hotel Tobaco) – restauracja hotelu Tobaco oferuje ciekawe menu nawiązujące do wszechobecnych w Łodzi czterech kultur (polskiej, rosyjskiej, żydowskiej i niemieckiej),

hotel-tobaco

VAROSKA (Traugutta 4)bardzo dobra kuchnia węgierska, między innymi: gulasz wołowybogracz, węgierska zupa rybna – halasze, węgierskie tokanie, papryki faszerowane, węgierskie wina. Obsługa, wystrój lokalu, jedzenie, wszystko jest na bardzo wysokim poziomie.

Dodaj komentarz